De historiek van HDS Steel

Oud ijzer en schroot te Lebbeke

Het begon allemaal aan het begin van de vorige eeuw in Lebbeke.

Lebbeke is een gemeente die van oudsher een weelderige handel in oud ijzer en schroot bezat. Er waren zelfs meerdere bedrijven met de naam De Saedeleir, allen in dezelfde sector. Het bedrijf van Pascal de Saedeleir was gevestigd in de Korte Weverstraat, waar arbeiders ijzerwerk sorteerden, zodat het doorverkocht worden. Dat sorteren gebeurde in onhygiënische omstandigheden, zowel in een loods als in openlucht en was zware arbeid.

Industrie

Frans de Saedeleir volgde zijn vader op en sloeg een meer industriële weg in. Het bedrijf werd groter, oud ijzer nam de bovenhand en er kwam meer personeel. Om winst te maken moest men wachten op de stijging van de grondstoffenprijzen. Dat gebeurde wanneer Cornel Verbeiren, de man van Frans' dochter José mee in het bedrijf stapte. Frans en later ook Cornel bezochten bijna wekelijks de handelsbeurs in Brussel waar goede contacten werden onderhouden met grote aankopers.

Uitbreiding

Het bedrijf barstte uit zijn voegen en in 1954 kocht het de oude gebouwen en gronden langs de Fabriekstraat op. Dit zorgde voor een enorme uitbreiding van het bedrijf. Er werd een weeginstallatie geïnstalleerd en de gebouwen werden aangepast en vernieuwd. Er werd ook een grote magneten kraan gebouwd, waardoor men het staal heel wat makkelijker kon verplaatsen. Naast schroot ging men ook herbruikbaar ijzer kopen, zoals buizen, profielen en balken.

Ijzerhandel

Vanaf de jaren 70 nam de handel in gelegenheidsloten staal de bovenhand en werd de opslagcapaciteit van het bedrijf uitgebreid. Rond deze tijd volgde François zijn vader Cornel op en ging men steeds meer de nadruk leggen op handel in ijzer. De zaken gingen goed, de omzet steeg ,de bedrijfsoppervlakte vergrootte en de voorraad werd alsmaar groter. Steeds meer belangrijke klanten vroegen ook staal op de normale handelslengtes 6, 12, 15 m en langer. Door een verhoogde inzet en goede aanbiedingen kon men zich geleidelijk een plaats veroveren in de staalmarkt. “De Saedeleir” werd een begrip in de staalwereld.

Export

De bekendheid blijft echter niet beperkt tot ons land. Ook vanuit buurlanden zoals Nederland en Frankrijk is er belangstelling. Zelfs exporteurs naar derdewereldlanden frequenteren regelmatig het bedrijf. Om te kunnen voldoen aan deze grote vraag en onmiddellijke beschikbaarheid te garanderen, vraagt het bedrijf om een nog grotere opslagcapaciteit. Aangezien er in Lebbeke geen ruimte is voor uitbreiding, wordt er in 2000 in Klabbeek, in de Waals-Brabantse gemeente Tubeke een terrein gekocht. Een grote loods wordt gebouwd voor opslag van materialen, vooral balken die ook ter plaatse kunnen gezandstraald en geverfd worden. Toch blijft Lebbeke de draaischijf voor de hele handel.

Het magazijn, het atelier en de kantoren hebben een totale oppervlakte van 30.000 m2 waardoor HDS Steel klaar is om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden en zijn verdere groei - nationaal én internationaal - te realiseren.

Wij combineren een jarenlange know-how met een aangepaste en moderne infrastructuur om u een snelle en efficiënte service te bieden voor al uw bestellingen van staalproducten en staalbewerkingen. Vertrouw uw bestellingen en bewerkingen van staal toe aan echte specialisten in het vak.